štvrtok 31. októbra 2013

Čo máte proti Halloweenu?

Dnes je 31. október a na CELOM SVETE (nie len v Amerike) sa oslavuje Halloween. Internetom však (ostatne tak ako každý rok) koluju rôzne nezmyselné protihalloweenske výzvy ako je napríklad táto:


Autor tohoto a podobných obrázkov však absolútne nemá šajnu o Halloweene.

Halloween začali oslavovať Kelti v Škótsku a v Írsku niekedy v 5. storočí nášho letopočtu ako oslavu konca leta a príchod zimy pod názvom Samhain. Zároveň si tak pripomínali svojích zosnulých, ale nie trúchlením, ale naopak oslavovaním, pretože verili, že smrť je prirodzenou súčasťou života. A tak isto ako po lete prichádza zima, po živote prichádza smrť. Navliekali si rôzne masky, aby sa tak chránili pred rôznymi zlými duchmi.

V dobách rozmachu katolíckej cirkvi sa jej predstavitelia, zvlášť pápež Bonifác, snažili vymiesť všetky pohanské tradície a tak nahradili tento sviatok sviatkom všetkých svätých, ktorý oslavujeme aj my na Slovensku 1. novembra. Názov Halloween je vlastne skomolenina, alebo skôr niečo ako zjednodušenie názvu All Hallows Evening - teda v preklade "predvečer všetkých svätých" ;-) Takže to znamená, že sa to so sviatkom všetkých svätých nevylučuje, ale naopak s ním úzko súvisí. Nikto vám teda nemôže zabrániť večer osláviť Halloween a na druhý deň na cintoríne zapáliť sviečku....

Čo sa týka Ameriky, tak tam sa Halloween dostal až okolo roku 1840 a zaviedli ho tam prisťahovalci zo Škótska a Írska. Stal sa obľúbeným sviatkom hlavne detí, ktoré v ten večer prezlečené za strašidlá chodia od domu k domu a dostávajú sladkosti.

Ja osobne mám rád Halloween z iného dôvodu - a to vďaka kultovej americkej hororovej série Halloween o zabijákovi v maske menom Michael Mayers, ktorý zabíjal výlučne práve v halloweensky večer. Takže ako pravý hororový fanúšik na tento deň nedám dopustiť, tak isto ako na každý piatok 13-teho ;-) Takže ľudia neblbnite a s čistým svedomím oslavujte kľudne obidva sviatky.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára